مقالات سایت

  • 82
  • 1882 مرتبه
انواع روش های کنترل فشار در سیستم  های آبرسانی:

انواع روش های کنترل فشار در سیستم های آبرسانی:

1400/07/11 09:58:02 ق.ظ

کنترل فشار سیستم های آبرسانی و آبیاری از مهم ترین مولفه های این سیستم می باشد که کنترل و رصد همیشگی آن بسیار با اهمیت است وعدم توجه وکنترل دقیق آن می تواند سبب بروز خطا و خسارات مالی و حتی جانی شود. فشار بالا در این سیستم ها می تواند سبب بروز خرابی در شیرها و اتصالات و ترکیدگی لوله ها و......شود ویا فشار پایین در این سیستم ها می تواند نشانگر نشت و ترکیدگی لوله ها باشد. از این رو کنترل فشار به صورت پیوسته و دقیق از اهمیت بالایی برخودار است .در ادامه به روش های رایج کنترل فشار در سیستم های آبرسانی خواهیم پرداخت.

در یک سیستم آبرسانی اگر تامین فشار آب توسط یک الکتروپمپ باشد، راه اندازی وکنترل آن به دو صورت انجام می پذیرد:

1_روش سنتی و قدیمی تر که در آن کنترل فشار توسط قطع و وصل الکتروپمپ توسط یک عدد پرشرسوئیچ (سوئیچ فشار مکانیکی) قرار گرفته روی خط لوله اصلی صورت می گیرد. بدین صورت که با کم شدن فشار آب ورسیدن به مقدار تعیین شده روی پرشرسوئیچ ،فرمان وصل الکتروپمپ صادر می شود و با رسیدن فشار به مقدار مطلوب و تعریف شده روی پرشرسوئیچ فرمان قطع الکتروپمپ صادر می شود.دراین روش که قطع و وصل الکتروپمپ توسط پرشرسوئیچ انجام می گیرد ، فشار آب در یک بازه ی تعریف شده تغییر می کند که این روش دو مشکل اساسی به دنبال دارد:

اول این که فشار آب همیشه در یک بازه ی تعریف شده در حال نوسان است وفشار آب به اصطلاح دارای بازی می باشد. و دومین مشکل افزایش استهلاک و آسیب به الکتروپمپ و اتصالات به علت خاموش وروشن شدن مکرر و ایجاد ضربه های فشار بر این اثر است (شایان ذکر است که این نوع از تامین فشار یعنی به صورت قطع و وصل الکتروپمپ سبب ایجاد دو مشکل بزرگ در سیستم های آبیاری و آبرسانی بزرگتر نظیر سیستم های آبیاری چاه های کشاورزی و آبیاری قطره ای یا سیستم آبرسانی مجموعه های بزرگ و با ارتفاع بالا می شوند که به مشکل "ضربه کله قوچی" و "کاویتاسیون (ایجاد حباب هوا در پره های پمپ)" معروف هستند که در مقالات بعدی به آن اشاره خواهد شد.

2_روش مدرن که در آن، فشار سیستم به صورت لحظه ای و دائما توسط یک ترانسمیتر فشار (پرشرترنسمیتر) خوانده شده ومقدارآن به صوررت سیگنال آنالوگ استاندارد(4تا20 میلی آمپر یا 0تا 10ولت) به یک کنترل کننده ی هوشمند ارسال می شود.با تعریف یک نقطه فشار ثابت در این کنترل کننده هوشمند و با اعمال الگوریتم کاری pid ،توسط این کنترلر، به جای خاموش وروشن کردن الکتروپمپ جهت حفظ بازه ی فشار، با کم و زیاد کردن دور کاری الکتروپمپ، فشار آب سیستم در نقطه ی تعریف شده همیشه ثابت خواهد ماند.به این معنی که باافزایش مصرف آب در خروجی ،دور کاری الکتروپمپ افزایش می یابد تا فشار آب تامین شود و باکاهش مصرف آب در خروجی ،دور کاری الکتروپمپ نیز کاهش یافته تا فشار سیستم پایین آمده  و به نقطه ی تعریف شده برسد.در این روش مشکلات حالت اولیه نظیر نوسان و فشار و ضربات ناشی ازقطع و وصل الکتروپمپ و..... ازبین رفته و همیشه فشار آب به صورت پایدار در دسترس خواهد بود.اما تجهیزی که در این مد کنترل فشار، عامل کنترل دور کاری الکتروپمپ و کم و زیاد شدن آن است تنها اینورتر یا همان VFD (درایو فرکانس متغییر) می باشد.در سیستم هایی که کنترل فشار توسط پرشرترنسمیتر به صورت پیوسته انجام می گیرد، کنترل کننده هوشمند سیستم می تواند توسط PLC، پنل های بوستر پمپ ودر جدیدترین آن ها توسط اینورتر های تخصصی بوستر پمپ و یا سیستم pid اینورتر های صنعتی (جهت استفاده تنها برای یک الکتروپمپ) انجام بپذیرد.

مقاله بعدی با عنوان  "انواع کنترلرهای هوشمند بوستر پمپ" به انواع روش های کنترل هوشمند فشار آب توسط تجهیزات مذکور و سیستم های بوسترپمپ خواهد پرداخت .

اخبار مرتبط
نظرات

قوانین ارسال نظر

  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
  • با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی‌یابند بنابراین توصيه مي‌شود از مثبت و منفی استفاده کنید.